Populære innlegg

torsdag 23. desember 2010

Nissemor og nissefar


Dette nisseparet er godt kledd i tovet klesdrakt. Til og med huden (eller de grønnstripete strømpebuksene) er tovet. Oppskriften er fra SandnesGarn, Julehefte 0813. Hele nissen er strikket i Tove-garn, 2-tråds ullgarn fra SandnesGarn.

Veldig kjekke å lage! Nå er de fornøyde, da de er blitt plassert på hedersplassen på et saueullteppe i gangen. Litt utradisjonelle nisser, men stemningsfulle er de nå:)

Votter av restegarn


Årets siste (tror jeg!) innsats i votteproduksjonen hjemme. Vi har et stort lager på loftet vårt bestående av garn, og det har minket betraktelig den siste måneden. Alle vottene vi har strikket hjemme er nemlig laget av restegarn, så godt som det var mulig i hvertfall. Nå er lageret igjen fullt opp, og det er min feil. SparKjøp hadde nemlig 20 % rabatt på alt garn denne uka, så da måtte jeg sikre meg grunnfarger til videre vottelaging. Men det går nok fort unna..


Disse 2 parene er strikket i bare forskjellig garn, så det er vanskelig å ramse de opp. Noen nøster hadde ikke engang navnelappen på, men jeg er i god tro om at alt er ull!

I dag er det lille julaften, så nå skal vottene pakkes inn og gis bort. Til forhåpentligvis kaldfingrede mottakere.

Ha en riktig god jul!

Fat fra Fretex

Et nytt kupp fra Fretex! Fretex gir folk grunn til å tro på fremtiden. Faktisk, så åpnet den første butikken i Oslo i 1905 under navnet Elevator. Dette store fatet fant jeg i en Fretex-butikk hjemme i Haugesund. 


Fatet er et Egersund-fajanse-produkt. Vet du egentlig hva ordet fajanse stammer fra? Fajanse er leirvarer forsynt med galsur inneholdende tinnoksid. Navnet fajanse er brukt over hele Europa etter et keramisk gods som ble utviklet på 1500-tallet i den italienske byen Faenza. 


Egersunds fayansefabrik var i drift helt til 1979. At fajanse forekommer i fabrikknavnet skyldes at dette hadde en høy status i 1860 årene da fabrikken tok navnet i bruk. I virkeligheten er det svært få av gjenstandene fra Egersunds Fayancefabriks Co. A/S som oppfyller kravene til fajansebetegnelsen. Steintøy og fajanse fra Egersund fajansefabrikk er i dag samlerobjekter.


Så vet du det!

mandag 13. desember 2010

Tid for julekonfekt


Søndag 12 desember fylte jeg 20 år, og da gjorde vi noe litt ekstra gøy. I et par timer lagte vi julekonfekt, og de ble kjempegode! Vi lagte Havre-drømmer, bounty-kuler og pistasjkuler.

Disse grønne pistasjkulene ble min favoritt. Her kommer oppskriften, ca. 20 stk.

250 gr. råmarsipan
revet skall av 1 appelsin, og saft fra en halv appelsin
mørk sjokolade 200 gr.
pistasjkjerner finhakkete

Bruk hendene og elt sammen marsipan, revet appelsinskall og appelsinsaft på et rent kjøkkenbord til en jevn masse. Bruk evt. kjøkkenmaskin (det gjorde vi). Trill 20 stk. like store kuler. Legg kulene på en tallerken med bakepapir slik at de ikke setter seg fast. Deretter finhakker du pistasjkjerner og heller dem i en dyp bolle. Smelt sjokoladen, og trill kulene i den. Legg de overtrukne kulene ned i den finhakkete pistasjen. Oppbevares kjølig i en boks. 



Disse svarte kulene med kokostrekk, kalles Havre-drømmer. Her er oppskriften, ca. 35 stk.

225 g marsipan
150 g smør
4 ss kakao
3 dl havregryn
1 dl kokosmasse

Riv kjøleskapskald marsipan grovt. Arbeid inn mykt smør. Tilsett kakao og havregryn, og rør til alt er godt blandet. Lag små, runde boller og rull dem i kokosmasse. La dem stå kaldt til de skal spises. Kjempegode!


De siste kulene heter Bounty-kuler. De er oppkalt etter sjokoladen som også heter Bounty.

50 g smør
1/2 dl lys sirup
1/2 dl melis
2 dl fløte

Disse 4 ingrediensene has i en gryte, og varmes opp til en seig konsistens. Det tar litt tid, så vær tålmodig. Når fløten koker, vil det tyknes litt. Hiv deretter oppi 200 g kokos. Nå skal deigen være en fast masse, som det går an å trille kuler av. Avkjøl en liten stund, og så form massen til kuler av ønsket størrelse. Smelt 200 g sjokolade. Jeg smeltet det i vannbad. Kulene dyppes i sjokoladen etterpå. Sett de et kaldt sted, før de kan spises!


Fordelen med julesnop og -konfekt er at de ikke trenger å stekes, slik julekaker må. Og konfekt er ofte bedre enn julekaker også..

Ha en stemningsfylt førjulstid!